Makula Dejenerasyonu (MD)

 

göz doktoru

Macula dejenerasyonuna görme kaybı

50 yaş ve üzerinde görülen aşamalı ve geri dönüşsüz bir merkezi görme kaybıdır. Görme alanı muayenesinde merkezi görmenin ortadan kalktığı tespit edilir (sentral skotom). Hasta eline verilen yazının orta kısmını göremez.

Genetik olarak aktarılan rahatsızlık, ortalama yaşam süresinin uzamasıyla daha çok vakada ortaya çıkmaktadır. Makula’nın, yani retinanın sabit cisimleri algılamada uzmanlaşmış olan merkezi bölgesinin hücrelerindeki bir bozulmayla başlar ve az ya da çok görme kaybı farkedilir. Zamanla bu bozulma yayılır ve kör bölge ortaya çıkar (skotom). Yakın görme, özellikle de okuma imkansızlaşır.

 

Gzö doktoru

Makula dejenerasyonu

Teşhise götüren yol göz dibinin muayenesinden geçer. Lezyonun durumu ise Floreseinli Anjiyografisi ve O.C.T.3 tomografisiyle ortaya konulur ve tedavide izlenecek yol belirlenir. Aynı zamanda diğer gözde de ortaya çıkabilecek bir dejenerasyonun erken teşhisine çalışılır.

Karşımıza iki türlü MD çıkabilir:
– “Kuru tip” Makula Dejenerasyonu. Bunda maküler bölgede hiçbir zaman retina altı kanama ortaya çıkmaz.
– Yeni damarlanmayla seyreden “ıslak tip” M.D. Bu durumda anjiyografi retina altında oluşan damarların durumunu ortaya koyar. Bunlar narin yapılıdırlar ve kolaylıkla göz kanamalarına neden olarak görmeyi şiddetle azaltırlar. Göz doktoru, bu damarların argon lazerle veya intravitreal ilaç enjeksiyonlarıyla tedavisine karar verir.

 

göz doktoru

Makula dejenerasyonu

Not: Bir başka makula dejenerasyonu da Stargardt Hastalığı olup her iki cinsiyetten 6-15 yaştan bireyleri etkilemektedir.

Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.