Diyabet ve Göz (şeker hastalığı)

göz ve diyabet

Diyabet (şeker hastalığı) retinada hasara yol açar. Bunlara “diyabetk retinopati” diyoruz. Diyabete bağlı bu vahim komplikasyonda yavaş seyreden bir görme kaybı söz konusudur. Bu görme kaybı genellikle diyabetin başlangıcından birkaç sene sonra ortaya çıkar. Bu retina hasarının derecesi diyabetin ilerleme derecesiyle başabaş olmayabilir.

Şekere bağlı retina hasarına (lezyonlar)özellikle retinanın kılcal damarlarında rastlanır. Bu damarlardaki hasarlanma göz dibi muayenesi sırasında gözle görülecek derecededir. Damar çeperi genleşmiştir (mikroanevrizma), kanamalara yol açan çatlama ve delinmeler (mikrorüptür), retina ödemlerine yol açan anormal damar geçirgenliği sıkça görülen sonuçlardandır.

Bu hasarların tümünü ortaya çıkarmayı sağlayan tetkik göz doktorunuzun muayenehane ortamında uygulayacağı fluorosein anjiyografisidir. Bu yolla çekilen resimler tıkanan damarları ve kanla beslenemeyen retina bölgelerini apaçık gösterir. Yeni damarlanmalar da görülmüş olur.

Bu retina hasarları en başlarda gizlice ilerler. Bunun sinsi ilerlemenin nedeni şeker hastalığının retinanın merkezini değil çevresini öncelikle etkilemesidir. Işığa hassas bölge olan makula etkilendiğinde görme zayıflar, ancak hastalık bir süredir oldukça ilerlemiştir. Bu nedenle yıllık rutin göz dibi kontrollerinin önemi ne kadar vurgulansa azdır.

Diyabetik retinopatinin tedavisinde dengeli bir beslenme rejimi izlenmelidir. Tedavi hastanın sürekli izlenmesini gerektirir. İlerleme derecesine göre göz doktoru retina lezyonlarının ışınla yakılarak (fotokoagülasyon) tedavisine karar verebilir.

Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.