Konjonktivit

Konjonktivit, konjonktivanın bir virüs, bakteri bulaşması, alerji ya da başka bir tahriş sonucu enflamasyonu olarak tanımlanan bir göz hastalığıdır. Göz iltihaplandığından buna “Konjonktiva İltihabı” da denilir. Konjonktiva göz kapağının iç kısmının göz boşluğunda da devam eden dokusudur.

Konjonktivit çok bulaşıcı bir göz hastalığı olabilir!

göz doktoru

Konjonktivit tablosu

Şu semptomlar gözlemlenir:

  • Kızarıklık
  • Kaşınma
  • YanmaRenkli iltihap akıntısı

Viral ya da Bakteryel Konjonktivit
Hasta genellikle acı ve ağrı, göz yorgunluğu, göze toz kaçmış hissi gibi şikayetlere sahiptir.
Gözün steril kompres ve serum fizyolojikle itinalı temizliği genellikle viral enfeksiyonun birkaç günde iyileşmesini sağlar. Göz doktorunuz bununla birlikte antibiyotik bir damla da verebilir.

Viral ya da bakteri kökenli konjonktivit çok bulaşıcı olabilmektedir. Hastanın gözyaşıyla her türlü temastan kaçınılmalı, aynı mendil ya da benzeri cisimler paylaşılmamalıdır. Temaslardan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.

Alerjik Konjonktivit
Bu tip konjonktivitin kökeninde polenler (saman nezlesiyle birlikte seyreder), bazı kozmetik ürün ve damlalar, toz bulunabilir. Bulaşıcı değildir. Gözün serum fizyolojikle düzenli temizliği ve bir antihistaminik kullanımı ile (uygun ilaç için göz doktorunuzla görüşün) iyileşecektir.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda tekrarlanan Konjonktivit
Emzirilen bebeklerde ve küçük çocuklarda konjonktivit tabloları belli aralıklarla tekrarlanabilir. Bunun en başlıca nedeni ceninde Hassner zarı ile kapalı olan ve doğumdan sonra giderek açılan göz yaşı kanalının açılamamasıdır. Bu kapanma Hessner zarının direncine bağlıdır. Klinik olarak bu gözyaşı kanalının tıkalılığı, doğumdan itibaren 8 ila 15 gün içinde, tek ya da çift taraflı ve ifrazatlı bir göz sulanması ile belirir. Uyuyan bebeğin kirpiklerinde yapışma görülür. 4 aydan küçüklerde serum fizyolojikle yıkama yeterlidir. Çay pansumanı kullanmayınız. Dikkatsizlikle enfeksiyona yol açabilirsiniz. Doktorunuz bu kanalın daha kolay açılması için bebeğin durumuna göre özel bir masaj önerecektir. Doktorunuz bu tabloya herhangi bir bulaşma eklenip eklenmediğini kontrol edecek ve gerekirse antibiyotik damla verecektir.

Bu tekrarlanan tablo bebeklerin %96sında bir yaşından önce son bulacaktır. Bir yaşından sonra kendiliğinden iyileşme çok enderdir ve tıbbi bir müdahale gerekli hale gelir (kanalın sonda ile açılması).

Göz doktoru, goz doktoru, göz hastalıkları, göz hastalıkları uzmanı, goz hastaliklari, profesör, göz kanlanması, gözde kaşınma, gözde yanma, katarakt, görme siniri hastalıkları, dünya göz hastanesi

Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.